نما
4.6
(10)

نماهای سینمایی یعنی پنجره هایی به درون جهان سینمایی که کارگردان خلق می کنه. دیوید بوردوِل می‌گه اگه می‌خواین دانشمند سینما بشین، اول باید ابزار و ویژگی‌های اجرایی سینما رو بشناسین! بعد از شناخت ویژگی‌ها کارتون رو آغاز کنین! شناخت نما مهمترین کاریه که در ابتدا باید انجام بشه! حرف بوردوِل به این اشاره داره که آموزش سینما باید دو تا چیز رو نشونه بگیره!

1- شناخت ابزار فیزیکی اجرایی سینما! مثل دوربین!
2- شناخت چیزی که می‌خوایم با اون ابزارها اجرا کنیم!

ما در سایت فیلم بساز در مباحث آموزش‌ سینما به زبان ساده به‌آرومی ابزارها رو خواهیم شناخت! اما اول باید ویژگی‌های اجرایی سینما رو بشناسیم.

به‌صورت واضح و خلاصه بگیم که اولین قدم شناخت و آموزش سینما، شناخت نماهای سینمایی هستش. نماهای سینمایی که ما با اون‌ها کار می‌کنیم.

تو این آموزش سینما به زبان ساده می‌خوایم ۴ ویژگی مهم نماهای سینمایی رو بشناسیم. ویژگی‌هایی که نماهای سینمایی را به نماهای مؤثر و به‌یادماندنی تبدیل می‌کنن.

۱. اندازه‌ی نماهای سینمایی

اول باید بگیم که هر نمایی اندازه‌ای داره که به‌واسطه‌ی اندازه‌اش با بقیه‌ی نماها ارتباط برقرار می‌کنه! البته ارتباط نماها فقط ازلحاظ سایز نماها نیست! ولی مهم‌ترین ویژگی نماهای سینمایی، اندازه‌ی اون‌هاست.

حتماً می‌دونین که نماها رو اول به لحاظ اندازه دسته‌بندی می‌کنیم، یعنی در مرحله‌ی اول تصمیم می‌گیریم که یک نما رو با چه اندازه‌ای نشان بدیم.

ما باید بر اساس شرایطی اندازه نماها رو انتخاب کنیم. مثلاً مردی رو در نظر بگیرین که درد زیادی داره و از مسئله‌ی مشخصی رنج می‌کشه! حالا ما می‌خوایم که این درد و رنج مرد رو به تماشاگرمون منتقل کنیم! به نظر شما باید چه اندازه نمایی رو انتخاب کنیم؟ یا بهتره چه اندازه نمایی انتخاب کنیم؟!

واضحه که ما بهتره چیزی رو ببینیم تا به‌خوبی درکش کنیم و هر چه اون را بزرگ‌تر ببینیم، بهتر درکش می‌کنیم. یعنی اگه چهره‌ی رنجور مرد همه‌ی قاب سینما رو پر کنه ما با تمام وجود رنج مرد رو درک می‌کنیم! پس در اینجا بهتره از نمای درشت یا نزدیک (Close Up) استفاده کنیم! البته در آموزش‌های آینده اندازه نماها رو موبه‌مو به شما یاد می‌دیم! پس نگران نباشید!

البته اندازه نماها فقط با مفهوم نما مرتبط نیستن! بلکه باید اندازه نمای فعلی با اندازه‌ی نماهای دیگه‌ی توی سکانس هم هماهنگ باشه! که این مورد هم در آموزش‌های آینده سایت فیلم بساز پیگیری خواهد شد!

۲. مدت‌زمان نماهای سینمایی

یه ویژگی مهم دیگه‌ی نماهای سینمایی، مدت‌زمان نماییه که روی پرده است! حتماً می‌دونین که هر چه مدت‌زمان بیشتری پدیده‌ای رو ببینیم بیشتر می‌شناسیمش!

با زمان بیشتر به شناخت و درک بیشتری از اون پدیده می‌رسیم! فرض کنین همون مرد رنجور رو توی نمایی می‌بینیم! به نظر شما بهتره برای درک بیشتر اون مرد، تصویرش رو بیشتر ببینیم یا کمتر؟!

معلومه که با دیدن بیشتر تصویر مرد به درک بیشتری از مرد می‌رسیم. البته این رو هم در نظر داشته باشین که بیشتر دیدن یک تصویر به یکنواخت شدن حس هم منجر می‌شه! پس همچنان که در انتخاب اندازه‌ی نما باید وسواس خاصی داشته باشین! در انتخاب مدت‌زمان نما هم باید دقت کنین که زمان نما به بی‌اثر شدن حس نما ختم نشه!

البته همچنان که اندازه نماها با نماهای دیگه مرتبطه! اندازه‌های نماهای یک سکانس هم باید هماهنگ و یکدست باشن!

در مورد زمان نماهای سینمایی هم این قضیه صدق می‌کنه! چون اندازه نماهای مختلف پشت سر هم ریتم ایجاد می‌کنن و مدت‌زمان نماها هم تمپو رو مشخص می‌کنه!

۳. اتصالات نماهای سینمایی

یه فیلم از سکانس‌های متفاوت ساخته می‌شه! هر سکانس هم از نماهای متفاوت ساخته می‌شه! پس این نکته هم مهمه که کِی یه نما رو برش بدیم! و اون رو به نمای بعد وصل کنیم! حتی منطق فیلم هم بیشتر تحت تأثیر برش و وصل کردن نماهای مختلف به همدیگه هستش!

حالا نمایی رو تصور کنین که مردی از سمت چپ قاب خارج می‌شه! حالا مرد باید از کدوم سمت وارد قاب بشه؟! اگه از سمت چپ وارد قاب شه، منطق فیلم به هم می‌ریزه!

اگه یه کمی به زندگی خودمون هم دقیق شیم می‌بینیم که منطق فیلم از زندگی میاد! پس مردی که از سمت چپ قاب خارج می‌شه باید توی نمای بعد از سمت راست وارد قاب شه! به این دلیل که فیلم منطقی به نظر برسه و همچنین تداوم هم توی فیلم حفظ بشه. در مورد تداوم در فیلم هم در آینده آموزش‌هایی خواهیم داد!

۴. مشخصات درون نماهای سینمایی

تا حالا هر چیزی گفتیم به ارتباط یک نما با نماهای دیگه‌ی فیلم مربوط بود! اما مورد چهارم به این اشاره می‌کنه که مهم‌تر از ارتباط نماها با هم، مشخصات داخل هر نما است. این مورد به‌اندازه‌ی موارد دیگه مهمه! یا شاید یه کمی بیشتر! از طریق مشخصات درون نمایی یک نما است که ما اون نما رو می‌شناسیم! و با اون نما ارتباط برقرار می‌کنیم!

این مشخصات بیشتر به فواصل سوژه‌ها از حاشیه‌های قاب مرتبطه و به درک دیداری ما از اون نماها. به‌عنوان‌مثال اگه فاصله‌ی بالای نما تا سر سوژه کم باشه چه معنی و مفهومی داره!؟ اگه فاصله‌ی بیشتری داشته باشه چی!؟

البته ذکر این چهار مورد مشخصات نماها فقط اشاره‌ای برای آشنایی شماست، وگرنه برای آموزش هرکدام از این موارد چند جلسه فرصت لازمه.

توی این مطلب آموزش سینما به زبان ساده چهار ویژگی نماها رو شناختیم که جزو مهم‌ترین ویژگی‌های نماها هستن! هرچند هنوز هم توی دانشگاه‌های سینمایی در حال کندوکاو درباره‌ی شناخت و اثرگذاری نماها هستن! هرروز ویژگی‌های عجیبی از نماها استخراج می‌کنن! که در عین ناشناخته و پنهان ماندن، خیلی مهم و مؤثر و درعین‌حال جذاب هستن! پس این رو بدونین آموزش سینما هرگز به پایان نمی‌رسه! بلکه ارتقا پیدا می‌کنه!

میانگین امتیاز 4.6 / 5. تعداد آرا: 10

تا کنون امتیازی برای این مطلب ثبت نشده است.

دوره پیشنهادی فیلم بساز

تخفیف: 40%
قیمت اصلی 3,900,000 تومان بود.قیمت فعلی 2,350,000 تومان است.

این مقالات را هم بخوانید!

12 دیدگاه برای “۴ ویژگی مهم نماهای سینمایی

    • امیر گفته:

      سلام و سپاس از آموزه های مفید و دلسوزانه ی شما.
      یک نکته ای در بحث اتصال نماها اشاره کردید که به نظر گنگ میاد، حداقل برای من .
      میفرمائید:
      “وقتی شخصیت از سمت چپ قاب خارج میشه باید از سمت راست وارد قاب بشه”
      شما فرض کنید قاب، نمایی از خانه ایست که سمت چپ آن ورودی آشپزخانه و سمت راست آن در یک اتاق است.
      طبق فرمایش شما وقتی شخصیت در پلان الف میره به سمت چپ قاب و داخل آشپزخانه، در پلان بعدی باید از سمت راست قاب یا از در اتاق وار قاب بشود؟
      ممکن هست بیشتر راهنمایی بفرمائید

      • تیم فیلم بساز گفته:

        سلام به شما
        نه دیگه، شما دارین مستر شاتی رو با نماهای خُرد شده ای ترکیب می کنین که مال اون مستر شات نیستن
        فرض کنین که شما روی یه صندلی نشستین و دارین یه خیابون رو نگاه می کنین، یه ماشین نارنجی از جلوی چشم شما از راست به چپ حرکت می کنه (از کادر خارج می شه) فرض کنین این نمای اول

        حالا تو همین دست خیابون یه کیلومتر دورتر از شما روی یه صندلی دیگه برادر شما نشسته، ماشین از کجا وارد قاب می شه؟ از راست دیگه فرض کنین این هم نمای دوم

        پس از چپ کادر دید شما خارج شد و از راست کادر دید برادرتون وارد شد

  1. نریمان گفته:

    من نام فیلمم ناصرالدین شاه قاجاراست ودرباره زندگی ناصرالدین شاه ست من ۲۵ ساله هستم

  2. محمدحسن حاتمیان گفته:

    سلام دمتون گرم.
    من چند روزی است تمام وقت سایت رو زیر و رو میکنم و دارم مطالب آموزش سنما وکارگردانی رو میخونم. ظاهرا” مطالب آموزش سینما به صورت پراکنده روی سایت گذاشته شده . و اینکه ما اولویت بندی مطالب از صفر تا صد رو نمیدونیم. ممکنه کل مطالب آموزش کارگردانی وسینما در یه جای مشخص باشن و شماره گزاری ودسته بندی بشن؟ مثلا قسمت اول ، قسمت دوم و… باشه؟ من توی سایت گم میشم. اما اولین باره سایتی رو میبینم که قشنگ داره سینما آموزش میده . فقط یه نکته میمونه . من پول ندارم بسته های آموزشی مثل مترکردن نما ها رو بخرم. شما که لطف میکنید دانش سینما رو در اختیار ما میگذارید ، ممکنه این بسته ها رو رایگان قابل دانلود کنید. گرچه خواسته زیادیه اما از بزرگان جز بزرگی نیست محرز … ممنون

    • تیم فیلم بساز گفته:

      سلام به شما

      در مورد آموزشهای دسته بندی “قدم صفر” و “ایده ها” نیازی به ترتیب بندی نیست
      بقیه موارد رو توی اولین فرصت انجام خواهیم داد
      در ضمن شما فعلا می تونین از آموزشهای رایگان استفاده کنین چون تولید مطالب نیاز به بررسی و پژوهش های زیادی داره و تیم ما برای هر محصول شاید چندین ماه وقت می ذارن پس امکان ارائه رایگان محصولات به هیچ وجه وجود نداره

      سربلند و شاد باشین

  3. Amirmahdi bahadori گفته:

    ای کاش سکانس هایی از فیلم های هالیوود رو به نمایش بزارید و در مورد فرم و میزانسن و دکوپاژ در مورد فیلم توضیح بدین .
    با تشکر از سایت بسیار عالی شما

    • تیم فیلم بساز گفته:

      با سلام و سپاس از پیشنهاد خوبتون؛
      به زودی توی تیرماه و مردادماه برنامه‌های ویژه‌ای برای مباحث طراحی نماهای سینمایی و دکوپاژ داریم که خیلی مفصله و هر چیزی که انتظار دارین رو می‌تونین توی اون آموزش‌ها، پیدا کنین
      شاد و موفق باشین

  4. سعید گفته:

    سلام به فیلم بساز
    تو مقاله به این نکته اشاره شده که ـ باید اندازه نمای فعلی با اندازه نماهای دیگه‌ی توی سکانس هماهنگ باشه ـ شما مردی رو که مثلا تو بیابون داره راه میره در نظر بگیرین اگه از چهرش نمای نزدیک بر داریم تا عرق و خستگی چهرش رو نشون بدیم، از پاهاش از قسمت زانو به پایین نمایی نزدیک برداریم تا رنج و سختی راه رفتن تو بیابون رو نشون بدیم، بعد از این چند نمای نزدیک اگه بریم روی نمای اکستریم لانگ شات از بالا تا وسعت بیابون و ضعف اون مرد نسبت به محیط اطرافش رو نشون بدیم هماهنگی سکانس رو بهم زدیم و یا اینکه وارد سکانس جدیدی شدیم؟
    راستش من مفهوم هماهنگی نماها (از لحاظ اندازه) توی یه سکانس رو متوجه نشدم ولی از لحاظ زمان کاملا فهمیدم موضوع چیه.
    ممنونم از فیلم بساز به خاطر این سایت جذاب و دوست داشتنی که از لحاظ گرافیکی عالیه و از لحاظ مطالب موثره و دیگه اینکه پیگیر مطالب جدید سایت هستم و خواهشم این هست که امکانی فراهم بشه تو سایت که ما هم مثل دانشگاه‌های سینمایی نماها رو مورد کندوکاو قرار بدیم.

    • تیم فیلم بساز گفته:

      سلام به شما همراه عزیزمون توی فیلم بساز،
      ببینین فیلم و ساختارش مثل زندگی واقعی خودمونه؛ شما اول دوستتون رو از دور می‌بینین (لانگ شات) و دستی براش تکون می‌دین، بعدش دوستتون کم کم نزدیک می‌شه (مدیوم) و تا اینکه می‌رسه پیشتون (کلوزآپ)
      این روند در 3 نما و در چند ثانیه شما رو وارد حس خوب یک دیدار کرد
      توی فیلم هم همینه! شما یک پلان لانگ شات که نشون بدین و بعدش مدیوم شات و بعدش کلوزآپ دارین آروم آروم به یه نزدیکی و برخورد اشاره می‌کنین، حالا این نزدیکی از نوع خوشایند هست یا نه برمی‌گرده به شیوه‌ی فیلمبرداری شما و ترکیب بندی نماهاتون!
      پس اندازه نماها باید با هم هماهنگی داشته باشن، معمولاً توی سینمای کلاسیک و حتی سینمای جریان اصلی (فیلم‌های پرفروش روی پرده) نماها از باز (لانگ) کم کم به کلوزآپ می‌رسن و بعداً از کلوزآپ برعکس برمی‌گردن به لانگ شات!
      در ضمن سکانس زمانی تغییر می‌کنه که موضوع عوض شده باشه (در آینده) آموزشش رو توی سایت قرار می‎دیم!
      از همراهی‌تون سپاسگزاریم

    • مهدی رفیعی گفته:

      هماهنگی توی اندازه‌ی نما ها یعنی شما یهو از لانگ شات نرید تو نمای کلوز آپ چون بیننده گیج میشه و نمیتونه همزاد پنداری کنه، یعنی کم کم و با هماهنگی نما هارو تغیر بدین البته تو این مثال شما این معنی رو میده،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد